Helpende Handen in Corona-tijd

Helpende Handen India doneert dagelijks 1200 voedselpakketten.

Ook India is in de ban van het Corona-virus. Gelukkig is het Helpende Handen project tot nu toe virus-vrij. Elke 3 à 4 dagen hebben wij in deze moeilijke tijd contact met Steven Vidyaakar. Zo blijven wij over en weer op de hoogte. Ook voor Udavum Karangal breekt er een zeer ongewisse tijd aan. Niet alleen m.b.t. de ernstige gezondheidssituatie binnen en buiten het project, maar ook financieel. Veel donaties zijn nu al weggevallen.
Voordat het Corona-virus in India uitbrak hebben wij uitgebreid verteld over de situatie bij ons in Nederland en in Europa. Veel van de preventie-maatregelen die wij hier hanteren heeft Steven al snel overgenomen.
In India grijpt dit virus snel en meedogenloos om zich heen. En, zoals zo vaak, worden vooral de meest kwetsbaren het hardst getroffen. Mensen in armzalige hutjes, in de krottenwijken en de daklozen op straat (vaak verstandelijk beperkt, psychiatrisch ziek, oud/dementerend, lichamelijk ziek, etc.). Wij houden ons hart vast.
Momenteel is er sinds een week een totale ‘lock down’ in India. Hoe dit gehandhaafd wordt is goed te zien op YouTube filmpjes. 
Het Helpende Handen project bestaat uit verschillende locaties. Steven heeft alle locaties hermetisch afgesloten. Iedereen wordt streng gecontroleerd. Het externe personeel is thuis. Vooralsnog is er een relatieve rust .... maar of hij het virus buiten kan houden …?
Zoals alle scholen is ook de HH-school gesloten, de leerlingen en docenten zitten thuis. Er wordt, zoals bij ons wel gebeurt, geen lesgegeven via internet. De kansarme schoolkinderen hebben geen internet of een pc thuis. Deze gezinnen zijn afhankelijk van het inkomen van vader (en vaak ook moeder) die als dagloners werken.
Op last van de lokale overheid heeft Steven in eerste instantie het HH-ziekenhuis gesloten. Omdat de nood hoog is, is het ziekenhuis sinds maandag jl weer gecontroleerd open gegaan voor niet-Corona-patiënten. Het ziekenhuis is niet ingericht op de behandeling van Corona patiënten. In India is er gemiddeld slechts één ziekenhuisbed op tweeduizend inwoners beschikbaar, en één ic-bed op 84.000 inwoners.
In de omgeving van de bekende Devi Karumariamman tempel, midden in het dorpje Thiruverkadu, zwerven veel kwetsbare dakloze mensen op straat. Normaal krijgen zij van hindoe-gelovigen een beetje geld en geeft Steven daar waar nodig een helpende hand.
Sinds de totale ‘lock down’ hebben de vele dagloners van de ene op de andere dag geen werk en dus ook geen inkomsten meer. Normaal staan deze mannen en vrouwen ’s ochtends vroeg op een vaste plek in het dorp. Nadat het dagloon voor die dag is vastgesteld rijden ze mee naar de werkplek. Het loon is extreem laag. Maar beter iets dan niets, want er moet wel voor eten gezorgd worden voor het gezin. Er zijn geen sociale voorzieningen; geen ww, bijstand, arbo-controles of ziekte uitkering.
Nu de economie is stil gevallen hebben deze dagloners geen inkomsten meer. Veel dagloners komen uit onder andere de noordelijke deelstaat Bihar. Zij reizen, zoals u wellicht op tv hebt gezien, massaal met de trein, bus of te voet, terug naar hun geboorte streek. Het Corona-effect van deze enorme migratie is pas over een week te zien.
In quarantaine gaan kunnen deze dagloners niet. Zij hebben eigenlijk geen optie: het is de straat op of honger lijden. Er zijn schattingen van 300 tot 500 miljoen besmettingen in mei.
Steven gaat, met financiële steun van HH-Nederland en Wilde Ganzen, de kwetsbare daklozen en werkloze dagloners-gezinnen in Thiruverkadu helpen. Steven houdt zich strikt aan de door de regering van Tamil Nadu vastgestelde regels.
Vanaf jl maandag worden er, in ieder geval de eerste maand, tweemaal per dag meer dan 1000 voedselpakketten uitgedeeld onder de meest kwetsbare mensen. Mocht het nodig zijn dan wordt deze periode verlengd. Gelukkig hebben wij nog geld achter de hand. Liever hadden wij dit geld duurzaam besteed, maar 'nood breekt wet'. Het gaat in India nu, net als bij ons, om gezondheid en gezondheidszorg.
Normaal hanteert Wilde Ganzen de premie-regel 'twee derde' wij en 'een-derde' WG. In deze noodsituatie wordt dat 50% / 50%. Een zeer gewaardeerde en welkome bijdrage in deze noodsituatie.
Hoe houd je anderhalve meter afstand als je in een dicht bevolkt gebied woont. Hoe kun je de handen met zeep wassen als er geen zeep en nauwelijks water is. Hoe houd je het vol om weken met  zes mensen in een kleine ruimte van golfplaten te verblijven in de zuid Indiase hitte? 
In Chennai zijn veel kleinere en grotere slums. Een van de grootste ligt in de wijk Kotturpuram aan de Adyar rivier. De mensen wonen dicht op elkaar, in kleine schamele hutjes, met dunne provisorische scheidingswandjes en straatjes van nog geen meter breed. De bewoners doen hun behoeftes op de zeer vervuilde oever van de Adyar rivier. Er zijn slechts enkele waterpompen (zie foto's).
Net als in meerdere Aziatische, Afrikaanse en Amerikaanse landen is er, in zeer korte tijd, door deze Corona-crisis, een zeer zorgelijke situatie ontstaan in een land met 1,3 miljard mensen. 

Hopelijk verlichten de aangeboden maaltijden het lijden van deze mensen een beetje.

Jeevan Community College

Het nieuwe JCC gebouw

Parivartan geitenproject

Moederdag in Helpende Handen

25 jarig jubileum Stichting Helpende Handen India

bouwvakker: arbeidsongeschikt en geïnvalideerd door een ongeluk op de bouw

een bijzonder geitenproject

aanmelden voor de HH-basisschool

de bouw van het crematorium verloop voorspoedig

dialyse-behandeling

noodhulp aan Irula stamgemeenschap

blij met de rolstoel

Steven Vidyaakar deelt met zijn HH-team voedsel uit aan lepra-patienten.

de mondmaskers zijn op dinsdag 1 juni aangekomen

massale lijkverbrandingen van Corona-doden (foto van internet)

verleden - heden - toekomst

Ratan overhandigd naaimachines 

inzegening bouwgrond JCC

Steven overhandigd een zak rijst

Dank jullie wel.

Corona maatregelen worden uitgelegd

Meisjes verdienen een eerlijke kans ...

HH-hulp voor Indra en haar familie-leden

Helpende Handen deelt voedselpakketten uit op locatie.

in de rij voor een voedselpakket 

... dankzij uw steun !

Helpende Handen medewerker deelt voedselpakketten uit.

leven in een slum

rituele reiniging van de bouwgrond voor het nieuw te bouwen Jeevan Community College

Ratan overhandigt een koppel geiten 

Huwelijk Priya en Ratan
vrijdag 28 juni 2019

Jothi heeft een bijzondere award ontvangen.

Privacy Protocol
Design door Studio Spinazie
Technische realisatie door LR Internet is Mobile