Dendron-India-reis december 2019

De leerlingen van het Dendron College, Horst aan de Maas, zijn inmiddels terug van een inspirerend bezoek aan Helpende Handen / India.

De 4 leerlingen (15 jr.) en de 2 docenten zijn net voor kerstmis terug gekeerd van een indrukwekkende reis naar India. Onder begeleiding van Bart Veldpaus bezochten zij niet alleen het HH-project in Chennai, maar ook de project locaties in Coimbatore en Madurai.

De Dendron-groep werd hartelijk ontvangen door Steven Vidyaakar. Samen met een grote groep kinderen, inwoners en vrijwilligers werd de Dendron-groep op een traditionele manier, met veel rituelen, welkom geheten. Ze kregen allemaal een mooie bloemenkrans omgehangen en werden gezegend met een mooie bindi / tikka  en een vuurceremonie. Dat maakte veel indruk. 


De leerlingen zijn 6 dagen op de basis- en middelbare Helpende Handen ‘Ramakrishna Vidya Niketan School’ actief geweest. Ze hebben aan hun leeftijdgenootjes twee keer, in het Engels, een mooie kleurrijke power-point-presentatie gepresenteerd over onder andere ons land, ons politieke stelsel, ons koningshuis en vooral over de 4 seizoenen. In het zuiden van India kennen ze de zomer- en wintertijd en de moesson- en na-moesson-periode. De temperatuur varieert tussen heet-heter-het heetst. Zelfs tijdens het bezoek was het ongeveer 30 graden, met een erg hoog vochtigheidsgehalte. De Indiase leerlingen luisterden aandachtig en stelden veel vragen.

Ze waren onder de indruk van de prachtige herfstkleuren, de tulpenvelden en molens. Het is bijzonder om te zien hoe snel en gemakkelijk de leerlingen onderling contact hadden. Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten.

De Dendron-leerlingen droegen, net als de ongeveer 1800 Indiase leerlingen, een HH-schooluniform. Ook de docenten droegen een docenten-saree.  Daarmee werden ze ondergedompeld en vielen minder op tussen de leerlingen en docenten van de RVN-school.
De contacten met Pappa Vidyaakar waren boeiend en inspirerend. De leerlingen waren en zijn erg onder de indruk van wat hij sinds 1983 heeft betekend voor de meest kwetsbare mensen in de Indiase samenleving. Op de terugreis in het vliegtuig verwoordde een van de leerlingen haar gevoel als volgt: ‘In vergelijking met India is Europa een schatje!’ Dit geeft goed weer hoe zeer ze onder de indruk waren.

In Coimbatore werden wij hartelijk ontvangen door zijn ‘zoon’ Ratan. Ter zijner tijd zal Ratan de plaats van Steven gaan overnemen. Nu heeft hij de eindverantwoordelijkheid over het HH-project in Coimbatore. Heel bijzonder was het moment waarop wij geitenkoppels aan 5 echtparen mochten overhandigen. Dit zgn Parivartan-geiten-project is een project waar herstelde HH-inwoners teruggeplaatst worden naar hun gezin en dorp en een koppelgeiten mee krijgen om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien.


Tijdens de ontmoeting met de weesjongens van de locatie Sondham werden de leerlingen vooral geraakt toen de jongens hun voornaam en achternaam noemden. Alle jongens van Sondham hebben de achternaam van Pappa Vidyakaar.

Iets ten noorden van Coimbatore ligt het bergstadje Ooty en het prachtige Mudumalai National Park. In de omgeving van Ooty hebben wij de eindeloos uitgestrekte theeplantage bezocht. De leerlingen en de begeleiding wilden natuurlijk graag olifanten in het wild zien. Een speld in een grote hooiberg werd ons verteld .... mááár .... wij hebben die speld gevonden. Op een korte afstand, vanuit 2 Jeeps, konden wij lang naar 7 van deze prachtige en vooral imposante dieren kijken. Adembenemend... een moment zelfs letterlijk toen er eentje op ons af kwam stormen. 

In Madurai hebben wij, behalve de HH-mannen-locatie ook de beroemde, imposante en vooral prachtige Sri Meenakshi Tempel (1200) bezocht. Duizenden hindoe-gelovigen komen hier dagelijks hun geloof belijden. Natuurlijk was er ook voldoende tijd om Indiase souvenirtjes en sieraden te kopen … gewoon op straat, op de stoeprand.

Eenmaal terug op het project hebben de leerlingen de schoondrinkwater-voorziening in gebruik genomen. Deze installatie werd in samenwerking met de Vastenactie Horst aan de Maas, het Dendron College, Wilde Ganzen en de Stichting Helpende Handen gefinancierd. De leerlingen van de RVN-school en de voorbijgangers kunnen gratis schoondrinkwater gebruiken. Behalve op het schoolplein zijn er ook drinkwaterpunten aan de buitenkant van de schoolmuur bevestigd.

De Dendron-leerlingen hebben ook een cheque aan Pappa overhandigd voor de aanschaf van zonnepanelen en een warmwaterboiler, zodat de kinderen met een beperking verzorgd kunnen worden met warm water. De Dendronleerlingen kregen van de gemeente Horst a/d Maas voor dit prachtige project een donatie van € 1000,-

De leerlingen zijn onder de indruk van het HH-project van Pappa Steven en van de gastvrijheid  waarmee ze ontvangen werden door  hem en de mensen van het project en de HH-school. Ze hebben genoten van de reis en de mooie bijzondere ervaringen. Het overheerlijke Indiase eten, vooral de thali, viel in de smaak. 
Na 14 intensieve harmonieuze inspirerende dagen hebben de Dendron-leerlingen en -docenten de dag voor Kerstmis emotioneel afscheid genomen.

Al met al was het een nooit meer te vergeten ervaring. Ze hebben ervaren hoe belangrijk het HH-project is voor veel kansarme kinderen, volwassenen en ouderen. Door het Helpende Handen project vonden en vinden kansarme mensen een warm en veilig thuis, kunnen zij gebruik maken van de HH-basisgezondheidszorg voorzieningen en kunnen veel kansarme kinderen, vooral meisjes, basis-, middelbaar- en beroepsonderwijs volgen.

De leerlingen zijn nu ervaren HH-ambassadeurs. Zij willen graag hun verhalen en ervaringen aan u of uw school of organisatie komen vertellen. www.helpendehandenindia.nl

Jeevan Community College

Het nieuwe JCC gebouw

Parivartan geitenproject

Moederdag in Helpende Handen

25 jarig jubileum Stichting Helpende Handen India

bouwvakker: arbeidsongeschikt en geïnvalideerd door een ongeluk op de bouw

een bijzonder geitenproject

aanmelden voor de HH-basisschool

de bouw van het crematorium verloop voorspoedig

dialyse-behandeling

noodhulp aan Irula stamgemeenschap

blij met de rolstoel

Steven Vidyaakar deelt met zijn HH-team voedsel uit aan lepra-patienten.

de mondmaskers zijn op dinsdag 1 juni aangekomen

massale lijkverbrandingen van Corona-doden (foto van internet)

verleden - heden - toekomst

Ratan overhandigd naaimachines 

inzegening bouwgrond JCC

Steven overhandigd een zak rijst

Dank jullie wel.

Corona maatregelen worden uitgelegd

Meisjes verdienen een eerlijke kans ...

HH-hulp voor Indra en haar familie-leden

Helpende Handen deelt voedselpakketten uit op locatie.

in de rij voor een voedselpakket 

... dankzij uw steun !

Helpende Handen medewerker deelt voedselpakketten uit.

leven in een slum

rituele reiniging van de bouwgrond voor het nieuw te bouwen Jeevan Community College

Ratan overhandigt een koppel geiten 

Huwelijk Priya en Ratan
vrijdag 28 juni 2019

Jothi heeft een bijzondere award ontvangen.

Privacy Protocol
Design door Studio Spinazie
Technische realisatie door LR Internet is Mobile