Gered (artikel New Indian Express, 10-3-2015)

2-april 2015:   
Na drie weken opvang en behandeling is Faridha Thathuva een geheel andere vrouw.  De beenbreuk geneest voorspoedig, maar voorlopig moet ze nog wel gebruik maken van een rolstoel. ‘Ik wil opstaan en weer lopen. Ik heb lang genoeg gezeten!   
‘Behalve haar kwetsbare lichamelijke gezondheid, werd ook geconstateerd dat ze verstandelijk beperkt is. De artsen hebben de datum van de bevalling vast gesteld op 4 mei. De baby is, ondanks de operaties, goed gezond. De operatie kostte € 2250,- en duurde langer dan normaal, omdat de baby goed in de gaten gehouden moest worden door de anesthesist ’ aldus Steven Vidyaakar, de oprichter van Udavum Karangal.
Na de ziekenhuisopname is ze overgegaan naar Maduravoyal, een opvanghuis voor vrouwen.
De maatschappelijk werkster praat met haar over de toekomst.
Wij hebben inmiddels haar man gevonden en gesproken. Hij was erg openhartig. Na zijn scheiding is hij hertrouwd. Hij wil niets meer te maken hebben met zijn ex-vrouw Faridha. Daarna hebben wij contact gehad met haar broer. Hij wil haar komen opzoeken. Ze is waarschijnlijk zwanger geworden door een verkrachting, in de tijd dat ze tot prostitutie werd gedwongen.Haar grootste zorg is nu de gezondheid van de baby. Ze bidt dagelijks tot Allah.

Zwangere psychiatrisch zieke vrouw in veiligheid gebracht

Publicatie: 10 Maart 2015

CHENNAI:
Elke dag komen er meer dan 10.000 mensen naar het Rajiv Gandhi Ziekenhuis (Government General Hospital) voor behandeling. Ten minste de helft van deze bezoekers zijn vrouwen. 
En toch … lag een halfnaakte zes maanden zwangere zieke vrouw drie dagen met een gebroken dijbeen vlak bij de uitgang van het ziekenhuis en niemand die iets deed.
‘Na een telefoontje van iemand, die wist dat we werken voor kansarme vrouwen, zijn wij met spoed naar de locatie gegaan!‘ zei Mr. S.Vidyaakar, oprichter van Udavum Karangal, de NGO die haar uiteindelijk op maandagmiddag gered heeft.
Ze lag direct achter het standbeeld van Dr. Rangachari (chirurg en gynaecoloog), pal tegenover het drukke Centraal Station van Chennai, waar elk uur duizenden mensen voorbij lopen. Bedelaars, die haar enige gezelschap waren, vertelden het UK-team dat ze drie dagen geleden huilend van de pijn daar aangekomen was.
‘Zij vertelden dat een politiepatrouille met jeep vlak naast haar stond geparkeerd, maar niemand deed een poging haar te helpen’ voegt Vidyaakar toe.
Hoewel de medewerkers van Udavum Karangal al honderden geestelijk zwakke en zieke vrouwen hebben opgevangen, schokte de situatie van Faridha Thathuva hen zeer.

‘Haar ondergoed en een oude zak-achtige doek, die iemand over haar heen had gelegd, was het enige wat ze aan had. Ze was niet in staat haar been te bewegen, het was verdraaid en leek gebroken. Ze had een grote wond aan haar been. Deze wond zat vol met vliegen! Het was heel tragisch, vooral ook omdat ze op Vrouwendag zo gevonden werd!’
zei Sundaresan, de maatschappelijk werker, die de reddingsactie leidde. Gelukkig was ze helder genoeg om haar naam en woonplaats te noemen. Ze heet Faridha Thathuva en woont in de stad Paharganj, in de noordelijke deelstaat Uttar Pradesh.
Het UK-team deed een schokkende ontdekking. Toen ze haar een nachtjapon aan deden, zagen ze, ondanks haar ondervoeding, dat haar buik opgezwollen was.
‘Bacche hain … !’ (‘Kindje daar …!’) mompelde ze bijna onverstaanbaar, terwijl ze haar buik aanraakte. Aan haar mimiek en houding was te zien dat ze niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk ziek is. Ondanks dat haar been gebroken was weigerde ze dit toe te
geven. ‘Ik heb helemaal geen pijn’ zei ze, ineenkrimpend toen ze probeerde te gaan staan. ‘Allah louter paas hai!’ (‘Allah is met mij!’) voegde ze er bijna uitdagend aan toe.

Na veel praten, ging deze 34 jarige zieke vrouw onder begeleiding van het UK-team naar een gynaecoloog in het ziekenhuis. Daar werd geconstateerd zij inderdaad 6 maanden zwanger is.
De UK-psycholoog vroeg haar naar haar levensverhaal. Bij stukjes en beetjes vertelde zij haar verhaal, deels onverstaanbaar, deels ongelooflijk. Ze vertelde dat haar man haar had verlaten nadat zij hem drie kinderen had gebaard. Daarna beloofde een groep mannen uit het dorp dat zij werk voor haar hadden. Ze werd meegenomen, waarna ze haar onderweg probeerden te verkrachten. Ze beweerde dat ze met de trein wist te ontsnappen en vervolgens hier belandde. Verder heeft ze niets verteld.
Ze werd naar een privé-kliniek gebracht waar een röntgenfoto van de beenbreuk werd gemaakt. De loden-schort beschermde haar ongeboren kindje tegen de straling.
Sundaresan: ‘Ze moest met spoed geopereerd worden, omdat ze een zgn. vlinderbreuk (butterfly fracture) in haar dijbeen had. Volgens de artsen is een verdoving bij een zwangere vrouw niet ongevaarlijk, maar ze hadden er vertrouwen in dat de chirurgische ingreep zou slagen.’
Mr. S.Vidyaakar en zijn UK-team hebben moeder en kind in veiligheid gebracht. Zo spoedig mogelijk gaan medewerkers van UK uitzoeken of Faridha familie heeft en of ze daar, hoe ver weg ook, veilig naar terug gebracht kan worden. 

16-3-2015
Inmiddels gaat het goed met Faridha. Ze ligt momenteel in het ziekenhuis. Nu ze aangesterkt is moet haar been opnieuw geopereerd worden. Ze heeft te lang met haar gebroken been door gelopen. Hopelijk kan ze het been na deze operatie weer goed gebruiken.

Mocht u het volledige Engelstalige artikel in de New Indian Expres willen lezen, klik dan op onderstaande site:
http://www.newindianexpress.com/cities/chennai/Pregnant-Mentally-Ill-UP-Woman-Rescued/2015/03/10/article2706398.ece

 

Noodhulp aan de meeste arme mensen na overstroming

Helpende Handen brengt zwervende man in veiligheid

SriLanka-India feestmiddag
zaterdag 18 november
zie actuele informatie

Jeevan Community College

Het nieuwe JCC gebouw

Parivartan geitenproject

Moederdag in Helpende Handen

25 jarig jubileum Stichting Helpende Handen India

bouwvakker: arbeidsongeschikt en geïnvalideerd door een ongeluk op de bouw

een bijzonder geitenproject

aanmelden voor de HH-basisschool

de bouw van het crematorium verloop voorspoedig

dialyse-behandeling

noodhulp aan Irula stamgemeenschap

blij met de rolstoel

Steven Vidyaakar deelt met zijn HH-team voedsel uit aan lepra-patienten.

de mondmaskers zijn op dinsdag 1 juni aangekomen

massale lijkverbrandingen van Corona-doden (foto van internet)

verleden - heden - toekomst

Ratan overhandigd naaimachines 

inzegening bouwgrond JCC

Steven overhandigd een zak rijst

Dank jullie wel.

Corona maatregelen worden uitgelegd

Meisjes verdienen een eerlijke kans ...

HH-hulp voor Indra en haar familie-leden

Helpende Handen deelt voedselpakketten uit op locatie.

in de rij voor een voedselpakket 

... dankzij uw steun !

Helpende Handen medewerker deelt voedselpakketten uit.

leven in een slum

rituele reiniging van de bouwgrond voor het nieuw te bouwen Jeevan Community College

Ratan overhandigt een koppel geiten 

Huwelijk Priya en Ratan
vrijdag 28 juni 2019

Jothi heeft een bijzondere award ontvangen.

Privacy Protocol
Design door Studio Spinazie
Technische realisatie door LR Internet is Mobile