Opening Gayathri ziekenhuis

Opening van het Helpende Handen Gayathri ziekenhuis.

Op woensdag 15 februari 2018, astrologisch gezien een zeer geschikte datum, werd het HH-ziekenhuis officieel geopend in aanwezigheid van enkele prominente lokale bestuurders en well-wishers, maar vooral veel Helpende Handen mensen (bewoners en stafmedewerkers) en mensen uit de omgeving die straks gebruik kunnen gaan maken van dit ziekenhuis voor de minst draagkrachtigen.

Na een mooie Indiase ceremonie, waarbij Marijke en Bart Veldpaus een lintje doorknipten en een mooi beeld van een koe met haar kalf (symbool van moeder en kind) onthulden, werd op 23 maart het Gayathri ziekenhuis in besloten kring in gebruik genomen. Ook werd een inauguratie plaquette bij de moeder en kind afdeling onthult. Vanaf die datum kunnen ambulante patiënten uit de omgeving en HH-patiënten voor onderzoek en behandeling terecht bij artsen van de poliklinieken (tandarts, oogarts, algehele geneeskunde, e.d.).


Het ziekenhuis zal in de aankomende maanden stap voor stap in gebruik worden genomen. Voorlopig ambulant, over een of twee maanden, als de poliklinieken goed geïmplementeerd zijn, zullen de opnames en de eerste bevallingen plaats kunnen vinden. De gynaecologe is sinds 1 maart in dienst getreden. De twee operatiekamers worden de aankomende tijd verder ingericht. De, door een Nederlands fonds gesponsorde, armaturen, met operatielampen en zuurstofvoorziening, en de bedieningspanelen zijn reeds gemonteerd.
De 50 bedden, matrassen, nachtkastjes en andere ziekenhuisapparaten (microscopen, rolstoel, krukken en medische apparatuur) die vorig jaar in een grote container naar India werden vervoerd, staan klaar voor gebruik. Het mooie beval-bed trok veel bekijks en maakte veel indruk.

De aankomende periode zullen er verschillende opendagen georganiseerd worden. De omwonenden kunnen dan laagdrempelig kennismaken met het ziekenhuis en zich gratis laten onderzoek door enkele aanwezige artsen en verpleegkundigen. Deze opendagen zijn belangrijk omdat veel mensen niet zomaar gebruik durven maken van deze ziekenhuis-mogelijkheden. De meeste mensen gaan er vanuit dat het niet betaalbaar is. Iedereen mag en kan gebruik maken van de geboden gezondheidszorg. In principe betaalt iedereen voor de geboden hulp. De meest draagkrachtigen betalen naar verhouding meer, de minst draagkrachten minder of daar waar het niet anders kan is de hulp gratis. De aanwezige maatschappelijk-werkenden zoeken zo goed als mogelijk uit wat de draagkracht is van de betreffende patiënten. De eerder door een Nederlands Fonds gesponsorde twee busjes vervoeren de immobiele patiënten naar het ziekenhuis en weer terug naar huis. Ook worden ze gebruikt voor vervolgbehandelingen in de thuissituatie.

De groenvoorziening buiten en de beplanting binnen in het ziekenhuis ziet er prachtig uit. Een Nederlands fonds heeft dit financieel mogelijk gemaakt.

De Indiase overheid heeft aangegeven dat weeskinderen bij voorkeur in een Indiaas pleeggezin geplaatst moeten worden. Dat juichen wij natuurlijk toe. Ondanks dat er nog veel kinderen opgevangen zijn, zien wij inmiddels dat er minder kinderen opgevangen worden. En als ze al opgevangen worden verblijven ze kortdurend binnen het project. Daardoor worden enkele kleinere ruimtes binnen de HH-locatie Gokulam (format SOS-kinderdorpen) momenteel niet gebruikt. Steven Vidyaakar wil deze ruimtes beschikbaar stellen aan gezinnen waarvan een van de gezinsleden (langer durend) opgenomen is in het HH-ziekenhuis en het gezin te ver weg woont (Ronald McDonald principe).

Jeevan Community College

Het nieuwe JCC gebouw

Parivartan geitenproject

Moederdag in Helpende Handen

25 jarig jubileum Stichting Helpende Handen India

bouwvakker: arbeidsongeschikt en geïnvalideerd door een ongeluk op de bouw

een bijzonder geitenproject

aanmelden voor de HH-basisschool

de bouw van het crematorium verloop voorspoedig

dialyse-behandeling

noodhulp aan Irula stamgemeenschap

blij met de rolstoel

Steven Vidyaakar deelt met zijn HH-team voedsel uit aan lepra-patienten.

de mondmaskers zijn op dinsdag 1 juni aangekomen

massale lijkverbrandingen van Corona-doden (foto van internet)

verleden - heden - toekomst

Ratan overhandigd naaimachines 

inzegening bouwgrond JCC

Steven overhandigd een zak rijst

Dank jullie wel.

Corona maatregelen worden uitgelegd

Meisjes verdienen een eerlijke kans ...

HH-hulp voor Indra en haar familie-leden

Helpende Handen deelt voedselpakketten uit op locatie.

in de rij voor een voedselpakket 

... dankzij uw steun !

Helpende Handen medewerker deelt voedselpakketten uit.

leven in een slum

rituele reiniging van de bouwgrond voor het nieuw te bouwen Jeevan Community College

Ratan overhandigt een koppel geiten 

Huwelijk Priya en Ratan
vrijdag 28 juni 2019

Jothi heeft een bijzondere award ontvangen.

Privacy Protocol
Design door Studio Spinazie
Technische realisatie door LR Internet is Mobile